ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ

2023-08-31

Γαστρεντερικές διαταραχές, όπως είναι η διάρροια και ο εμετός, προκαλούνται συχνά από ιογενείς λοιμώξεις μεταδιδόμενες με την επαφή με πάσχοντα ή με τη βρώση μολυσμένου τροφίμου.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η οξεία γαστρεντερίτιδα είναι μια αυτοπεριοριζόμενη κατάσταση που διαρκεί 3-5 ημέρες. Σε διάρκεια νόσου άνω των 5 ημερών, χρειάζεται εργαστηριακός έλεγχος για αναζήτηση του αιτίου.

  • Οι διάρροιες και οι εμετοί προκαλούν αφυδάτωση. Πρωταρχικό ρόλο λοιπόν παίζει η ενυδάτωση του ασθενούς, από το στόμα. Αυτό το πετυχαίνουμε εάν καταναλώνουμε νερό, αφεψήματα και ισοτονικά διαλύματα σε μικρές ποσότητες και σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να αναπληρώνουμε τα υγρά. Σε περιπτώσεις με έντονα συμπτώματα και αδυναμία λήψης υγρών από το στόμα χρειάζεται νοσοκομειακή περίθαλψη με ενδοφλέβια χορήγηση υγρών. Άρα ΝΕΡΟ 3-4 ΛΙΤΡΑ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ ΑΥΣΤΗΡΑ
  • Τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής κατά την παρασκευή του φαγητού. Να αποφεύγεται η παραμονή της μαγειρεμένης τροφής σε θερμοκρασία δωματίου, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Καλό πλύσιμο χεριών κατόπιν επαφής με άτομο που πάσχει από γαστρεντερίτιδα.
  • Άτομα που ταξιδεύουν θα πρέπει να αποφεύγουν τροφές που δεν είναι μαγειρεμένες σωστά και από μη εγγυημένα εστιατόρια, το μη εμφιαλωμένο νερό, τα παγάκια, καθώς και τα φρούτα ή λαχανικά με τη φλούδα τους.

Τροφές που δεν επιτρέπονται

Γάλα και γαλακτοκομικά, γλυκά, φρούτα ΚΑΙ χυμοί φρούτων, λαχανικά, τηγανητά, σάλτσες, πατατάκια (γαριδάκια κ.λ.π.), κιμάς, ζαμπόν, μπέικον.

Τροφές που επιτρέπονται

ΝΕΡΟ-ΧΑΜΟΜΗΛΙ, Βρασμένο ρύζι (λαπάς), φιδές, αναψυκτικά τύπου σόδα (όχι πορτοκαλάδες, λεμονάδες κ.λ.π.), τσάι με λεμόνι, χυμός κομπόστας (όχι το φρούτο-για τα παιδία μπορεί να αραιωθεί με λίγο νερό), κοτόπουλο βραστό (στήθος χωρίς πέτσα), μακαρόνια άσπρα, κράκερ, ψωμί-φρυγανιές, βραστό αυγό, κατά προτίμηση με τη σειρά που αναφέρονται. ΟΧΙ ενεργειακά ποτά

Επίσης επιτρέπονται φακελάκια ALMORA (3-5 ημερησίως)

Εφαρμογή της παραπάνω δίαιτας για 2-3 ημέρες και σταδιακά προσθέτουμε στο διαιτολόγιο τις διάφορες τροφές με τελευταία τα όσπρια και τα βαριά λιπαρά φαγητά.

ΦΑΡΜΑΚΑ

Έμετος : Primperan 1 χάπι 2-3 φορές την ημέρα πριν το φαγητό. Αν κάνετε εμετό σε 10 λεπτά από τη λήψη του χαπιού τότε δεν το πήρατε και επαναλάβετε τη δόση. Επίσης σε σιρόπι μια κουταλιά σούπας 2 φορές την ημέρα ή σε ένεση μια φορά την ημέρα ενδομυικώς

Πόνος στο στομάχι-καούρα : Losec ένα την ημέρα ή οποιοδήποτε αντιόξινο (Maalox, Gaviscon,κτλ) 2-3 φορές την ημέρα

Πυρετός: Depon 500 ανά 4-6 ώρες

Διάρροια: ΤΙΠΟΤΕ. Το σώμα μας γίνεται καλά βγάζοντας το αίτιο που μας αρρώστησε .Αν πρέπει να πάτε κάπου πάρτε 2 Imodium μαζί, αλλά όσο τα αποφύγετε τόσο πιο γρήγορα θα γίνετε καλά